News

Aankopen en schenkingen Dream Out Loud bekend

Dec 05 2016

Amsterdam, 24 november 2016 - In het Stedelijk Museum is t/m 1 januari de tentoonstelling Dream Out Loud te zien: ontwerpen van 26 hedendaagse vormgevers die zich bezig houden met ‘social design’. Deze ontwerpers dromen hardop over een betere wereld en zoeken naar oplossingen voor de problemen van nu. Ze experimenteren met nieuwe technologie, gaan in op humanitaire of ecologische rampen, gebruiken fictie om het ondenkbare denkbaar te maken, of dagen de wegwerpcultuur uit met ontwerpen die gerepareerd of hergebruikt kunnen worden.


De tentoonstelling is onderdeel van de tweejaarlijkse Voorstellen tot Gemeentelijke Kunstaankopen; de aankopen zijn een aanwinst voor de stad Amsterdam en een actuele bijdrage aan de collectie van het Stedelijk. Bijzonder aan deze editie is dat het Stedelijk niet alleen 12 aankopen deed, maar dat ook nog eens 3 ontwerpers hun werk aan het museum schonken.

Andere wetenswaardigheden zijn dat van de Shelter for Haiti van Pieter Stoutjesdijk het digitale concept en maquette aan de collectie van het Stedelijk zal worden toegevoegd. Verder zal het museum vijf Stokroostegels van Patrick Kruithof in de collectie opnemen en er twaalf schenken aan de organisatie Jouw Groene Straat, die daarmee een wijk in Leiden leefbaarder en socialer zal maken. Van Olivier van Herpt, van wie het museum drie vazen en schalen uit de serie Organic aankoopt, heeft het Keramiekmuseum De Prinsessehof de andere tentoongestelde objecten verworven. Hierdoor krijgt zijn werk binnen de collectie Nederland een bredere basis.

AANKOPEN UIT DREAM OUT LOUD

Bas van Abel/Fairphone, De Fairphone II, 2013 - 
Pieke Bergmans, PHENOMENEON 'Current', 2016
Benedikt Fischer, serie van 7 broches, 2011-2016
Forma Fantasma, prototypes van 10 lampen, 2016
Olivier van Herpt, Object 4, 5 en 8: Organic, 2016
Jesse Howard, Transparent Tools: Vacuum, Industrial Toaster, Grinder, Electric Kettle, Toaster 
Elisa van Joolen, One-to-One, 2016
Marleen Kaptein, Fiber Placement Chair, 2014
Dirk Vander Kooij, NotOnlyHOLLOW Chair en prototype, 2014
Metahaven, Transparent Camouflage, 2011-2013
Studio Roosegaarde, Smog Free Ring, 2014-2018
Claire Verkoyen, Shaping Space I, III en VI, 2016

http://www.stedelijk.nl/persberichten/aankopen-en-schenkingen-dream-out-loud-bekend

33 of 67